Haptonomie in jouw vakgebied

 

Binnen de haptonomie werken we met ‘fenomenen’: herhaalbare wetmatigheden die zichtbaar zijn in veranderingen van lichaamsspanning, ademhaling, stem, houding en beweging. Deze veranderingen treden direct en herkenbaar op.

 

Wetenschap

In de afgelopen decennia zijn de wetmatigheden, die in de haptonomie zijn onderzocht en uitgewerkt, neurofysiologisch onderbouwd. De ontdekking van spiegelneuronen en alpha-gamma innervatie in het menselijke brein geven aan dat houding, beweging, gedrag en emoties onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en dat mensen elkaar onbewust sterk beïnvloeden. Haptonomie biedt op praktische wijze een methode waarbij deze nieuwe wetenschap naadloos kan worden ingevoegd in dagelijkse hulpverlening.

 

Praktijk

Hulpverleners met haptonomische kennis kunnen dit benutten in hun dagelijkse werk. Door de haptonomische benadering zijn mensen, zowel in de interactie als bij de lichamelijke behandeling, meer op elkaar afgestemd.
Patiënten voelen zich begrepen en kunnen meebewegen op de intenties van de hulpverlener.

De hulpverlener werkt affectiever, efficiënter en wordt meer gewaardeerd.

Ook voor docenten en mensen die werken als persoonlijk coach of als stervensbegeleider kunnen bij Synergos een vijfdaagse specialisatie volgen, specifiek voor hun vak.

 

Opleiding

Het traject bestaat uit 18 lesdagen, een basisjaar gevolgd door een persoonlijk jaar. Het basisjaar van 13 dagen volg je op een van de Synergoslocaties, waaronder Den Haag of op de hoofdvestiging van Synergos in Amersfoort. De specialisatiefase vindt plaats op onze hoofdvestiging.

De opleiding wordt afgesloten met een diploma.

Start 1 oktober 2019 in Den Haag (2 oktober in Amersfoort)