Jan Tigges

DIPLOMA’S

 

Mijn praktijk

In mijn praktijk kun je terecht voor haptotherapie, begeleiding op het vlak van persoonlijke ontwikkeling, relatietherapie en zwangerschapsbegeleiding.

Ook ben ik als docent verbonden aan het opleidingsinstituut Synergos. In die hoedanigheid verzorg ik in Den Haag workshops en ben ik één van de docenten tijdens het basisjaar haptonomie dat in Den Haag wordt gegeven.

 

Mijn route

Ik ben in 1961 te Den Haag geboren.

In 1988 heb ik de studie fysiotherapie afgerond en sindsdien heb ik gewerkt als fysiotherapeut in diverse gezondheidscentra en praktijken.

In 1993 startte ik met de basisopleiding voor haptonomie in Doorn.

In 1995 heeft dit zijn vervolg gekregen met de Haptotherapie opleiding van Synergos in Amersfoort. (Instituut voor opleidingen, training en procesbegeleiding)

Sinds 2000 ben ik werkzaam in de Praktijk voor Haptonomie Jan Tigges.

 

Van fysiotherapie naar haptotherapie

Tijdens mijn studie fysiotherapie had ik altijd al interesse in de sociale en psychische aspecten die oorzaak-gevolgrelaties binnen de klacht van de patiënt meer duidelijkheid konden geven. Later in de praktijk/het werkveld kwam ik veelvuldig cliënten tegen die ik met hun klachten niet goed verder kon helpen binnen mijn fysiotherapeutisch werkkader. Klachten uiteenlopend van chronische pijn, RSI, ME, Whiplash, of klachten van fysieke maar ook meer psychosomatische aard, zoals vormen van hyperventilatie, angst en paniekstoornissen, migraine of spanningshoofdpijnen. Langs studies als manuele therapie en psychologie ben ik in 1993 terecht gekomen bij de haptonomie. Hierin heb ik veel gevonden van wat ik tot voor die tijd miste.

 

Waarom haptonomie mij raakt

Kernbegrippen die ik hierbij tegenkwam waren o.a.: geraakt worden, betrokkenheid, open staan voor mijzelf en anderen, mijn oordeel loslaten, ruimte, respect, liefdevol, zelfstandig/krachtig, grenzen stellen en grenzen verleggen, contact, bezieling/beleving.

Kortom: haptonomie is voor mij een vorm van werken geworden, waarmee ik mensen kan helpen bij hun ontwikkeling, bewustwording, en mogelijke veranderingsprocessen.

Het contact met jezelf en jouw omgeving is veelal bepalend voor hoe je in dit leven staat.

Dit vertrouwen in het leven, in jezelf en in de ander, dat plaatsvindt in een wereld waarin je aanwezigheid ertoe doet. Een plek dus, waar je jezelf kunt zijn, of meer en meer kunt worden.

Basisvertrouwen is denk ik een belangrijke voorwaarde voor een goed gevoel van veiligheid. Dit proces van bewustwording (inzicht) en acceptatie kan een basis zijn om te starten met het doorbreken van vaste patronen. Dit is mogelijk een eerste stap op weg naar een vaak gewenste verandering.

Als therapeut werk ik graag met een zo breed mogelijk perspectief, zodat de mogelijkheden ook gezien en ervaren kunnen worden. Wanneer een cliënt zijn gevoel meer ontwikkelt, leert hij/zij mogelijk ook meer naar zichzelf te luisteren.
Lichamelijke, psychische en emotionele klachten kunnen hierdoor verminderen, waardoor spanning verandert en kwaliteit van leven weer kan toenemen.

Het samen werken aan – en het ontdekken van nog on-ontwikkelde vermogens en nieuwe vaardigheden, of het leren loslaten van dat wat niet gelukkig maakt, is voor mij een inspirerende wisselwerking met de cliënt. Toename van vitaliteit en levenslust is vaak een positief gevolg van dit proces!


DIPLOMA’S

2016 1-jarige opleiding Lichaamsgerichte Traumatherapie (SEN, Somatic Experiencing Nederland))
2016 Masterclass Ted Troost
2014 Nascholing akte haptotherapie (Synergos)
2013 Nucleus coaching / training & trauma verwerking
2012 E.F.T. relatietherapie basis opleiding (Arjan Vlasman) EHBB
2008 DSM IV in de praktijk (Dutch Univ. College)
2008 Certificaat Cursorisch gedeelte opleiding Haptotherapie (Doorn)
2007 Akte Haptotherapie (Synergos)
1995 Akte Haptokinesie (Academie voor Haptonomie te Doorn)
1988 Diploma 4-jarige opleiding Fysiotherapie (Haagse Hogeschool)