Persoonlijke groei, wensen en verhelpen van knelpunten, ook voor HSP

Hoe kom jij tot volle bloei?

Bijvoorbeeld: ‘ik wil mijn mogelijkheden verruimen, het eens anders kunnen doen, me flexibeler op kunnen stellen, zicht krijgen op hoe ik in elkaar zit, op wat mij beweegt’. Maar ook: ‘ik heb alles, maar voel me niet echt gelukkig, ‘ik weet niet wat ik met mijn leven wil’, ‘wat is de zin van mijn leven?’ en vastzittende overtuigingen zoals: ‘ik ben nu eenmaal zo’, ‘ik kan het niet anders’, ‘bij mij mislukt alles’. Dit gaat allemaal over persoonlijke groei.

 

Met deze thema’s kun je bij mij terecht voor coaching op haptonomische basis. Door je gevoel bij je ontwikkelingsproces te betrekken laat ik je dingen ervaren, zodat je voelt wat er met je gebeurt, je leert door te voelen. Zo word je je bewust van je lichamelijke reacties. Je leert jezelf beter kennen door te voelen wat situaties en mensen met je doen.

 

Zelfkennis via aanraking

Daarvoor gebruik ik een aantal werkvormen, naast het gesprek, waarin ook steeds aandacht is voor wat je voelt, speelt de aanraking een belangrijke rol. Als je aangeraakt wordt ontdek je op een heel directe manier of je open en ontvangend bent of juist meer gesloten en teruggetrokken. Je leert over de invloed van gevoelens in je leven. Je komt erachter wat jou beweegt en wat daarvan het effect op jezelf en anderen is. Je krijgt zicht op jouw grondpatroon, dat wil zeggen dat je in de gaten krijgt dat je volgens een aantal karakteristieken handelt, denkt en voelt. Ook ontdek je welke emotie voor jou een belangrijke aansturing vormt. Je leert hoe je je eigen gevoelens beter kunt herkennen en in balans kunt brengen met wat je denkt en doet. Daarmee doe je recht aan je kwaliteiten en zul je helderder en doeltreffender communiceren met je omgeving.

 

Hoogsensitieve personen (HSP)

HSP hebben vaak moeite om met hun gevoeligheid om te gaan, soms zo veel dat ze zich van hun gevoel afsluiten. Iets anders waarmee zij te kampen kunnen hebben is dat ze zo met hun gevoel en aandacht bij anderen zijn dat ze daardoor zichzelf ‘vergeten’.

Haptotherapie komt geregeld naar voren als bruikbare therapie voor HSP. Als therapeut kan ik je helpen te leren omgaan met prikkels van buiten en je laten zien wat voor lichamelijk effect ze op je hebben. Je ervaart wat verschillende vormen van contact met jou doen. Hierdoor zul je ze eerder herkennen en andere keuzes kunnen maken. Ook leer je om je gevoel wat meer bij jezelf te houden, waardoor je je minder zult laten meeslepen. Je wordt je meer bewust wat jouw aandeel in het contact is.
Het resultaat is dat je beter voor jezelf kunt zorgen.

Los van de mogelijkheid om persoonlijke coaching/therapie op dit vlak te krijgen, kun je het basisjaar haptonomie van Synergos volgen. Daarin is veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Ook is het mogelijk om daarna met een groep nog een persoonlijk ontwikkelingsjaar te doen in Amersfoort.