Lichamelijke en psychische klachten zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak

Voor sommige lichamelijke en psychische klachten is geen duidelijk aanwijsbare oorzaak. Voorbeelden zijn vormen van hoofdpijn, buikpijn, rugpijn, maagpijn, angstklachten en depressie. Zij kunnen het gevolg zijn van de manier waarop je in het leven staat, bijna letterlijk gezien.

Ook vormen trauma’s mogelijke oorzaken van dergelijke klachten.

 

Trauma’s

kwetsbare schoonheid

Door trauma’s ontstaan vaak fysieke en emotionele blokkades. We spreken van een trauma, wanneer de bewegingen van vechten of vluchten niet afgemaakt zijn en zich bevinden in een bevroren staat, een freeze, verstarring. Dit levert vaak een posttraumatische stressstoornis (PTSS) op.

Er zijn 2 groepen trauma’s, ten eerste na een plotselinge levensbedreigende situatie, zoals een ongeluk of geweldpleging. Dit levert in het begin vooral lichamelijke klachten op en daarna stressklachten.

De tweede groep ontstaat doordat je iets hebt gemist wat nodig is voor je (ontwikkeling) (bijv. erkenning, aanraking, zorg, bescherming etc.). Hierdoor krijg je vaak aanhoudende psychische klachten.

 

Waarom haptotherapie?

Met behulp van haptotherapie kun je inzicht krijgen in de bron van de tot dan toe onverklaarde klachten, (waaraan soms een trauma ten grondslag blijkt te liggen). Je wordt je bewust van de manier waarop je in het leven staat en daarin is vaak de sleutel te vinden. Niet altijd zullen de klachten (volledig) te verhelpen zijn, maar dan biedt haptonomie aanknopingsmogelijkheden om er beter mee om te gaan en er minder last van te hebben.

Ik heb ruime ervaring met de behandeling van mensen die last hebben van PTSS en gebruik daarbij naast haptotherapeutische methoden, elementen van de Nucleus Methodiek en Somatic Experiencing.